29 abr 2024

Dia Internacional de la Dansa 2024

El Grup CHM Salut Mental i La Caldera us convidem a participar a la celebració del Dia Internacional de la Dansa.

Ho celebrarem amb un acte inclusiu i festiu on presentarem breus propostes de dansa, la lectura del Manifest del Dia Internacional de la Dansa i una invitació a ballar a tothom.  Amb les actuacions de La Cerda i el seu El baile de la zurda, la presentació de Descobrir, peça resultant del Taller de dansa inclusiva del Centre Cívic Pere Quart, dirigit per Toni Mira, i L’hora del vermut, peça de dansa-teatre comunitària dirigida per Inés Boza.

El baile de la zurda de LaCerda (15 min)

En aquesta creació, LaCerda es proposa indagar en l'impuls vital que mou a tot cos que balla al ritme de la música, investigant la naturalesa del ball com a moviment, però també com a espai de trobada festiva i paradigma de la col·lectivitat.

Inspirant-se en les maratons ballables i els ritmes llatinoamericans, l’Edward Tamayo (coreògraf i director de la peça) ha desenvolupat un sistema de composició coreogràfica en bucle a partir del qual s'ha creat la peça: els "mantras", que exploren la relació dels peus amb la pelvis, en l’espai, el ritme i el grup. 

El Baile de la Zurda és un homenatge al ball, a les ganes de viure ballant malgrat tot; un homenatge també a les arrels llatinoamericanes dels creadors, font de la seva passió per la dansa. 

Descobrir, proposta resultant del Taller de dansa del Centre Cívic Pere Quart a càrrec de Toni Mira (13 min)

“Caminem… descobrim l’aire, la llum, el paissatge. Seguim caminant… descobrim les mans, els braços, tot el cos. Ens aturem… descobrim altres mirades, altres mans, altres cossos… Ens mirem, compartim… ballem.”

Peça escènica treballada al taller inclusiu setmanal guiat per Toni Mira, soci de La Caldera. 

Organitza: Grup CHM Salut Mental                   

Amb la col·laboració de: La Caldera Centre de Creació de Dansa, Centre Cívic Pere Quart

Amb el suport de: Ajuntament de Barcelona, Generalitat de Catalunya

L’hora del vermut dirigida per Inés Boza (30 min, més temps de ball per a tothom)

L'hora del vermut és una peça de dansa-teatre comunitària creada al barri del Besòs en el marc de "Cultura al barri 2023". Una intervenció ballada a l’espai públic que crea un vincle intergeneracional en torn a una cerimònia festiva per gaudir de la dansa, com gaudim d'un bon vermut.
Amb direcció d’Inés Boza i la participació del taller BesòsCreació i l’Assoc de dones Ambar Prim.

I en acabar, tothom a ballar!

El GRUP DE DANSA TEATRE del Centre Cívic Joan Oliver 'Pere Quart' el formen persones vinculades o no al Grup CHM Salut Mental amb una motivació comú: la dansa. Ballem per divertir-nos i per expressar-nos, però també per fer salut i donar visibilitat a la salut mental mitjançant el llenguatge del cos. 

Més sobre Grup CHM Salut Mental a La Caldera

LaCerda és una companyia de dansa contemporània que neix el 2013 a Barcelona amb la intenció d’indagar escènicament sobre el concepte de ritual i els misteris que comporta. A través de la dansa, LaCerda treballa en la creació d’universos inquietants relacionats a allò aliè i desconegut. Treballa des de l’experiència, la sensació, i la visceralitat amb l’objectiu d’assolir el caràcter primari de la Dansa, que és anterior al verb i el concepte. Des del 2019 la direcció artística de la companyia està a càrrec de tres artistes llatinoamericans: l'Edward Tamayo Ruiz, el Johann Pérez Viera i la Valentina Azzati. Des del 2021, entren a col·laborar amb l’equip la ballarina i coreògrafa Aina Lanas com a intèrpret, i la Júlia Vernet en la producció i la conceptualització.

Més sobre LaCerda a La Caldera

TONI MIRA. Tres dècades de feina al capdavant de Nats Nus Dansa, la companyia que va fundar el 1987, han convertit Toni Mira en un dels ballarins i coreògrafs més destacats de l'escena catalana. Ho ha aconseguit gràcies a haver creat un llenguatge del moviment molt personal i dotat d'una forta relació tant amb l'espai com amb els elements escenogràfics; un vincle que, potser, és degut al fet que Mira va estudiar cinc anys de la carrera d'Arquitectura abans de convertir-se en professional de l'escena.

Des de Nats Nus, Toni Mira ha coreografiat tant per a la mirada dels infants (Momentari, Minimón, Caixes, Upps!!) com per a la dels adults, amb peces tan recordades com Strangers in the Night (1989), Bolero (1994) o Límit (2005). Els seus treballs amb Nats Nus li va reportar el Premi Nacional de Dansa el 2010; un any abans havia guanyat el Premi Ciutat de Barcelona per la feina pedagògica que va desenvolupar en algunes presons de la ciutat.

Més enllà de la seva companyia i dels seus espectacles en solitari, Mira també ha col·laborat en projectes aliens i ha creat el moviment de molts espectacles de l'escena barcelonina com Flor de nit, de Dagoll Dagom, o Fang i setge, sobre el 1714.

Més sobre Toni Mira a La Caldera

INÉS BOZA. Direcció i coreografia de projectes escènics i comunitaris. Co-fundadora i directora de la companyia de DansaTeatre SenZaTemPo, projecte escènic pioner del teatre - dansa català (1991/2017). Té una extensa trajectòria dirigint i escrivint espectacles de creació, en coproducció amb teatres i/o Festivals internacionals. Resident i sòcia fundadora de La Caldera, Centre de creació de dansa i arts escèniques de Barcelona, fundada el 1995 i Premi Nacional de dansa de Catalunya 2006. En aquests últims anys ha desenvolupat una tasca pedagògica i de creació comunitària amb gent de tota condició i edat. 

 

Més sobre Inés Boza a La Caldera

Dilluns 29 d’abril, a les 17.30h a La Caldera (l’event es trasllada a La Caldera per raons de pluja)

Durada de 60 – 75 min.

Gratuït (aforament limitat)