CCC#90
Muestra del trabajo en proceso de creación Cher. Un proyecto performativo, sonoro y estético en forma de solo de danza que, acompañado de espacios sonoros, pretende explorar las nociones de afinación y distorsión. Busca examinar los vínculos entre el cuerpo y su transformación, la imagen y sus límites éticos y estéticos, poniendo en fricción paradigmas de la imagen corporal y los cuerpos desafinados (por la edad, la disidencia o su propia transcorporeidad).
¿Será en este movimiento tembloroso, desviado, maltrecho, desplazado e infinitamente distorsionado donde existe la vida?
Cher, un solo de Juan Carlos Lérida, es la búsqueda de un autotune para el cuerpo desafinado. Un espectáculo de variedades que extrae petróleo del suelo para incendiar el teatro y poder ver el futuro.
Dirección e interpretación: Juan Carlos Lérida / Dramaturgia: Gonzalo Gómez / Música: François Ceccaldi / Iluminación: Marc Lleixa / Diseño artístico y vestuario: Eugenia Gusmerini, collages #latijerayelpapel / Producción: Danilo Pioli – Asociación Flamenco Empírico
Coproducción: Mercat dels Flors, Fira Mediterrània, Asociación Flamenco Empírico / Con la colaboración de: La Caldera (Barcelona); Beca Barcelona Crea 2024 del Ayuntamiento de Barcelona, El Canal, Centro de creación de artes escénicas de Salt (Girona); EiMa (Mallorca); Espai La Granja (Valencia); OSIC Generalitat de Catalunya / Agradecimientos: Sofía Asencio, Jorge Dutor, Samuel Letellier.
Juan Carlos Lérida. Ballarí, coreògraf, pedagog, investigador en dansa i comissari artístic. Grau superior en coreografia i interpretació i premi extraordinari 2007 de l'Institut del Teatre. Juan Carlos Lérida se'ns presenta com un artista del flamenc empíric.
Professional que navega entre disciplines, te la capacitat de reunir en un mateix escenari diferents artistes i aprofundir en la investigació sobre el flamenc, el cos i la improvisació. Bases i senyes d'identitat que l'han portat a desenvolupar les seves obres més destacades com ara “L'art de la guerra” (2007); 'L'aprenentatge' (2012); 'ToCaBa' (2013), la trilogia sobre Els Cossos del Flamenc: "Al Toque" (2011), "Al Cante" (2014 i "Al Ball" (2016) o "La litúrgia de les hores" (2021).
La investigació que desenvolupa Lérida en l'àmbit de la divulgació empírica del flamenc, a través de les seves creacions i tallers, podria situar-se a mig camí entre la formació i el comissariat artístic. En aquesta primera línia que separa les etiquetes més utilitzades en això de les arts escèniques.
Col·laborar amb Calixto Bieito o Joaquín Cortes, dirigir i coreografiar per a Olga Pericet o Pol Jiménez, així com reunir en un escenari números tan disbarats com María Muñoz (Mal Pelo), Candela Peña, Belén Maya, La Chana, Rocío Molina, Niño de Elche, Sol Picó al cicle que va idear per a Mercat de les Flors des del 2009, el presenta com un creador en la seva màxima expressió.
Dedica el seu temps a la investigació, la direcció escènica, la coreografia i la interpretació, sense deixar de banda la seva tasca com a pedagog a l'Institut del Teatre i altres centres d'Europa i els Estats Units, així com el comissariat per al festival flamenc Tanzhaus NRW (Dusseldorf). Lérida acaba de publicar el llibre “El mètode flamenc empíric” on posi negre sobre blanc a les noves metodologies de creació i pedagògiques en l'àmbit de la dansa i el flamenc.
More about Juan Carlos Lérida at La CalderaJueves 14 de noviembre, a las 20h
Entrada gratuita con reserva