16 - 30 mar 2019

Blanc Salvatge + Mix-en-Scene

Quinzena Metropolitana de la dansa 2019

Blanc Salvatge_Anna Fontanet

25 minuts

Podem identificar qualsevol tipus de so? Quan perdura l’impacte del so? Com ressona en els nostres cossos? Amb quina velocitat ens afecta? En els darrers anys, Anna Fontanet ha investigat al voltant de les freqüències, dels cossos sonors i del moviment, amb l’objectiu de generar paisatges sonors que transformin constantment el gest. Les freqüències generades per l’ordinador, els sorolls d’electrodomèstics, els frens d’un vehicle, el tic tac d’un rellotge o els cants harmònics, són font de recursos per a generar composicions sonores i anàlisis per a la proposta de moviment.

Blanc Salvatge és una recerca sobre el so i tot allò que ens evoca, físicament i emocionalment. Un solo performatiu basat en la percepció del cos com paisatge, una experiència artística que interpreta l’espai i el transforma amb el moviment.

Ballarina, coreògrafa i artista independent, Anna Fontanet incorpora la composició sonora, les arts visuals i altres arts digitals en els seus projectes performatius. Com a creadora en l’àmbit de la dansa s’interessa per obrir espais de comunicació a través de la composició instantània, i defensa l’art com a llenguatge lliure d’estigmes socials, físics o de gènere.

Autoria, direcció coreogràfica, interpretació i composició sonora Anna Fontanet. Autoria i direcció musical Anna Fontanet i Guillem Codern. Suport tècnic Raimon Homs. Fotografia Mehmet Vanlı Feedback artístic Juylen Hamilton, Manel Salas i Nadine Gerspacher. Amb el suport a la creació de Nunart (Barcelona), Centre Associació Cultural Casa Orlandai (Barcelona), Sala Baratza (Vitòria-Gasteiz) i Espacio en Blanco (Madrid). Web

Mix-en-Scene_Amaranta Velarde i Alba G. Corral

55 minuts

Mix-en-scene planteja una experiència acústica, visual i coreogràfica en la qual el ballarí, que és a la vegada performer i DJ, punxa en directe al mateix temps que balla i acciona partitures coreogràfiques acompanyades de les peces visuals generades en temps real. Iniciat originalment per la coreògrafa i ballarina Amaranta Velarde en solitari, el projecte s'hi ha sumat l'artista i tecnòloga creativa Alba Corral amb l'objectiu de presentar una experiència en la qual es dóna rellevància al pla audiovisual. D'aquesta manera, es construeix una sessió acústica i visual que reprodueix, versiona i barreja fragments de determinats èxits històrics i icònics de la dansa, la música i els visuals. La proposta realitza un viatge que experimenta amb la cronologia i la superposició d'estils i principis artístics, utilitzant estratègies de la postproducció i l'esperit DJ d'apropiació, manipulació i versionat de materials.

Els continguts de Mix-en-scene són fruit d'una investigació entre les obres d'aquells creadors que van obrir pas a nous principis i estils artístics, desafiant cànons i engendrant 'vanguardes' que han aconseguit arribar als nostres dies popularitzades. Mix-en-scene per tant no busca el que és nou, sinó que rebusca entre tot allò 'vell' que en el seu moment va donar lloc a alguna cosa nova. L'obra és un esdevenir d'influències entre les quals trobem referències a Ivonne Rainer, Kraftwerk, los futuristas, Erik Satie, Plastikman, Gyorgy Ligeti, Pina Baush, Tom Zé, Ryoji Ikeda, Fats Domino, William Forsythe, Meg Stuart, A Number Of Names, Aphex Tiwn, Nijinsky, Daphne Oram, Igor Stravinsky, Mary Wigmann i Laurie Anderson entre d'altres.

Concepte i interpretació Amaranta Velarde. Disseny visual i llums Alba Corral. Ajuda a la producció La Poderosa. Amb el suport d’El Graner, Barcelona, i Laboral Centre de Arte y Creación Industrial, Gijón. Web

AMARANTA VELARDE treballa en el camp de les arts escèniques com a ballarina, coreògrafa i pedagoga. Es gradua en CODARTS (Universitat de Dansa de Rotterdam) el 2004 i des de llavors treballa intensament amb el coreògraf Bruno Listopad entre d'altres creadors. Després de la seva activitat professional a Holanda es muda al 2011 a Barcelona on inicia les seves pròpies peces coreogràfiques: El Natural, Cap a una estètica de la bona voluntat, Mix-a-scene i Aparicions Sonores. A part de realitzar els seus projectes treballa amb creadors com Cris Blanco, el Comte de Torrefiel i Ona Maciejewska, ha format part del col·lectiu Artas de La Poderosa (2013-2016) i imparteix classes a l'Institut de Teatre.


Amaranta es presenta també com a DJ Amarantis: dj opac, dj amix o Velarde.

Més sobre Amaranta Velarde a La Caldera

Alba G. Corral és artista i tecnòloga creativa. Formada en enginyeria informàtica, crea paisatges digitals hipnòtics amb l’ajuda del software. Corral ha col·laborat amb músics com Jon Hopkins, Jacaszek i Arbol i ha participat en festivals i esdeveniments com el Sonar, Primavera Sound i L.E.V. Festival.

Més sobre Alba G. Corral a La Caldera

ANNA FONTANET. Ballarina, coreògrafa i artista independent, incorpora la composició sonora, les arts visuals i altres arts digitals en els seus projectes performatius. Com a creadora en l’àmbit de la dansa s’interessa per obrir espais de comunicació a través de la composició instantània, i defensa l’art com a llenguatge lliure d’estigmes socials, físics o de gènere. A partir de 2017, i després d'haver col.laborat professionalment com a ballarina freelance per diversos coreògrafs europeus, inicia la seva trajectòria com a artista independent. La seva primera peça va ser BLANC SALVATGE, presentada a festivals de Munic, Barcelona i el País Basc. Actualment es troba en procés de creació de N.A.N. (Now ask nothing). Com artista sonora s'interessa pel "Field recording" com a tècnica per recopilar material sonor, així com a la programació de composicions digitals autogeneratives dissenyades per a les seves peces. Com a creadora s'interessa a obrir espais de comunicació entre el moviment i el pensament crític.

Més sobre Anna Fontanet a La Caldera

16, 22, 23, 29 i 30 de març, a les 20h

Programa doble

Preu: 12€

Durada: 25 + 50 minuts