Cuerpos fuera de sí. Figuras de la inclinación en las artes vivas y las protestas sociales
Presentació del llibre de Victoria Pérez Royo que acaba de publicar Ediciones DocumentA/Escénicas
Els cossos contínuament viatgen fora de si per provar a ser altres, per encarnar altres experiències, per fugir de si mateixos o per ampliar la seva potència aliant-se amb altres. Unes vegades es projecten per mitjà d'un ritme o un moviment per assolir-ne d'altres en ressonància, altres vegades per mitjà d'intensitats i energies, o d'altres per mitjà de la veu, o de la imatge. En aquest llibre la figura de la inclinació serveix per estudiar les estratègies corporals, visuals, icòniques, i imaginatives, entre d'altres, que es desenvolupen en les arts vives i les protestes socials i que es poden entendre com a pràctiques que plantegen altres bases per a les nostres democràcies.
amb Victoria Pérez Royo i Gabriela Halac, fundadora i directora d'Ediciones DocumentA (Argentina).
La teoria política sovint ha oblidat el cos. Aquest llibre intenta recuperar-lo com a base imprescindible per repensar alguns dels problemes de les nostres democràcies que, tal com es plantegen i practiquen avui, resulten insatisfactòries. Els cossos no són un destí donat d'una vegada per totes, inevitable i incontrolable, sinó territoris en procés, canviants, tal com treballen amb ell les arts vives, especialment les que es plantegen com a laboratoris de recerca que tracten de desmuntar l'autoimmunització de la corporalitat modern-colonial, de sentir les maneres en què el meu cos no és només meu, sinó sempre un compartit.
La dimensió política del cos no es limita aquí a pensar-ho des de la seva subjecció a passions, sinó des de la seva capacitat per canalitzar, reprimir, intensificar, neutralitzar o mobilitzar afectes polítics. I aquesta facultat l'adquireix juntament amb molts altres cossos, confonent-se sovint amb ells, amb cossos vius i presents, amb cossos llunyans, fins i tot amb cossos absents en forma d'energies residuals que continuen vivint i viatjant en forma d'imatge, record, gest, paraula, sensació, o emoció, instal·lant-se als nostres imaginaris ia les nostres carns. Per això cal atendre les maneres en què les imatges són un dels mitjans més poderosos per a la fabricació de corporalitats. Els cossos es conformen de manera icònica, visual i imaginativa per mitjà d'imaginaris, imaginacions i imatges que ens permeten relacionar-nos, entendre'ns i afectar-nos.
La investigació s'articula al voltant d'una lectura figural de cossos drets i estirats en pràctiques artístiques, però també en manifestacions i protestes socials. Aquestes postures erecta i jacent, sostingudes en el temps, són capaces de convocar i evocar imatges, associacions i records carregats d'afectes i descarregar-los en el moment de mirar. La persistència en aquestes dues postures dóna a aquests cossos la capacitat d'apel·lar, commoure, moure i mobilitzar els subjectes al voltant, inclinant-los cap a ells.
VICTÒRIA PÉREZ ROYO és professora d'Estètica i Teoria de les Arts (Unizar) i investigadora d'Artea. Ha estat codirectora del Màster en Pràctica Escènica i Cultura Visual (UCLM, Museu Reina Sofia 2010-2019) i professora convidada a diversos programes internacionals de recerca basada en la pràctica. Els seus tres darrers llibres editats són Compondre el plural. Cos, escena, política (2016) amb Diego Agulló i Dirty Room (2017) amb Juan Domínguez i Time has fallen asleep in the afternoon sunshine (2019) amb Mette Edvardsen.
Més sobre Victoria Pérez-Royo a La CalderaGABRIELA HALAC és artista, escriptora i editora. Creadora del segell editorial Ediciones Documenta. El seu treball se situa en el camp de la lectura-escriptura com a materialitat, performance i instal·lació. Reflexiona sobre els dispositius editorials com màquines memòria i fàbriques convencions amb les quals dialoga per generar desplaçaments i preguntes sobre la cultura impresa i assaja a cada publicació possibles fissures del sistema. Autora de “La biblioteca Roja”, “Pàgines en negre”, “Visites a La Perla”, “El llibre esgotat”, entre d'altres.
Més sobre GABRIELA HALAC a La Calderadimarts 2 de novembre, 19h
entrada gratuïta amb reserva prèvia