Interferencias. Espacios en construcción
Interferències. Espais en construcció
Una invitació a ficcionar i rememorar juntes a partir de l'espai on ens trobem
En aquesta estona que passarem juntes us convidem a recórrer i redescobrir amb nosaltres l'edifici de La Caldera; observar, llegir rastres i empremtes, alterar i transformar amb el nostre imaginari i memòria aquests espais. En aquest lloc durant aquests anys, des que va deixar de ser cinema i va passar a ser un lloc on es mouen els cossos, han passat moltes coses. També hi ha alguns racons secrets, hi ha portes que donaran a altres universos, hi ha forats microcòsmics on habiten éssers diminuts que tenen una saviesa infinita. Si enganxeu l'orella a un d'ells us revelaran de quines maneres aquests espais no han estat mai usats i com és possible transformar els nostres cossos en altres elements. A mesura que avancem el lloc s'anirà poblant d'aquests elements una mica estranys fins arribar a preguntar-nos quin era aquell lloc que anomenaven La Caldera i qui eren aquells éssers que hi habitaven?
ESTHER RODRÍGUEZ-BARBERO. Coreògrafa, ballarina, arquitecta i sanadora. Investiga a través de la pràctica artística. El seu treball es mou entre la coreografia, la pràctica escènica, el relat, allò performatiu i arquitectònic, emprant principis associats a aquestes disciplines per dissenyar pràctiques espacials i socials. Es forma en dansa contemporània paral·lelament als estudis d'arquitectura i posteriorment realitza un Màster en Pràctica Escènica i Cultura Visual, UCLM i un postmaster a a.pass (estudis avançats de performance i escenografia) a Brussel·les. La seva investigació aborda les relacions entre cos, espai, lloc des del ball i el moviment, partint de la curiositat cap a allò desconegut com a motor. El seu enfocament comprèn el cos com una tecnologia a través de la qual podem ampliar la nostra percepció de la realitat entenent-ho com un sensor i un canal pel qual passen diferents tipus d'informació, ampliant així la nostra relació amb l'entorn. En els darrers anys, ha desenvolupat diversos treballs que reflexionen sobre l'alteritat, la liminalitat, la interrelació entre diferents mitjans, cossos i disciplines, la bioètica, allò ciborg, les relacions espacials i les relacions entre sistemes vius (humans i no humans). Algunes d'aquestes obres aborden les nocions de vida i mort, absència-presència i altres formes en què ens relacionem amb la (in)finitat.
Alguns d'aquests treballs són: SerOcéano: órganos electromagnéticos (ArtforChange 23'), WE CAN DANCE (Danzaaescena23, 23-16), Teknetoolbox (PerformingLifeAkademiaNetwork 23), Las Ruinas (Surge-Brutal 22'), Historias de la Casa del Lago (Poesía en Voz Alta 22'), Do bodies dream of electromagnetic organs? (ArsElectrónica, Institut Ramon Llull-Hangar-NewFoundation-LaCaldera 22-21'), La Máquina de Desconocer (La Caldera, Ese Zumbido Azul, Ca2m 21'), Allá (Hacer historias 21'), Invocaciones (Domingo 21'), Mensajes Corporales (Surge-La Caldera 20'), PASE (Laboratorio Danza y Nuevos Medios Etopia 20') Guided Tour (La Casa Encendida 18'), Beats & Sweat: a tribute to Sir Henry's (Quarterblockparty 19') Manual: on ways to inhabit this table & other issues (Decoratelier-apass 17-18') entre otros.
Més sobre Esther Rodríguez-Barbero a La CalderaANA BUITRAGO en aquests moments els seus interessos se centren en els desplaçaments que el cos i l'acció poden posar en joc en relació amb la percepció per des d'aquí mobilitzar els nostres imaginaris coreogràfics i polítics cap a altres relacions i concepcions del món. És ballant i realitza les seves pròpies coreografies i intervencions tant en solitari com en col·laboració amb altres artistes. Al llarg dels anys ha desenvolupat una tasca docent i de recerca variada en laboratoris de dansa i moviment. Va ser codirectora d'Estudio 3, cofundadora d'UVI-La inesperada i va col·laborar en la coordinació de Desviaciones a Madrid; posteriorment ha estat membre de la Comunitat Pradillo, del col·lectiu misión Divina i de La Porta BCN. Té una àmplia trajectòria com a programadora i en processos d'acompanyament de diversos artistes i contextos de trobada o intercanvi de pràctiques artístiques.
Llicenciada en filologia anglesa per la UCM (Madrid), a Dance Performance per la SNDO (Universitat de les arts d'Amsterdam) ia Qi Gong per l'escola Serrato (Madrid-Granada). Al llarg dels últims anys coordino juntament amb Elena Córdoba i Jaime Conde-Salazar les trobades i accions de Ballar, és això el que voleu? i ha acompanyat les trobades entre creadors Brut Nature a La caldera (Barcelona), Dantzan Bilaka (País Basc) i Sólo a Pradillo (Madrid). També ha col·laborat en els processos de creació i investigació d'Ion Munduate Goldberg Versions, Cia Baal-Carolina Carrasco Ginoide i Quim Bigas Desplaçament Variable.
Més sobre Ana Buitrago a La CalderaDimarts 27 de setembre, a les 19h
Gratuït amb reserva prèvia (aforament limitat)
Durada 2 hores aproximadament
No cal experiència prèvia en dansa