Mercedes máis eu
Mercedes máis eu és un treball de col·laboració entre Janet Novás i la compositora Mercedes Peón en el qual les dues exploren les relacions particulars que existeixen i s’estableixen entre ‘la seva dansa i la seva música’. Entre instruments, records, cançons i balls afloren conceptes en diferents estats de latència. Alguns d’ells, de gran contingut sociopolític, estan presents en els materials: des dels ‘objectes’ musicals fins als ‘dansístics’ o biogràfics; d’altres conceptes somàtics o experiències quàntiques, apareixen en els polsos, ritmes i tons, en les veus i en les dinàmiques, en els silencis, en les formes. Mercedes máis eu mira envers allò col·lectiu i ho fa des de perspectives i sensibilitats arquetípiques. El treball és a més, una proposta subtil sobre allò comú sensible, i una aposta per al fer/saber artístic.
La peça, en femení, és un híbrid ‘dansístic’ musical plegat d’imatges evocadores i seccionada per quadres, el que li permet habitar en diferents arquitectures o marcs, des de contextos més escènics fins d’altres més instal·latius o museístics.
Direcció: Janet Novás
Dramatúrgia: Ricardo Santana
Interpretació: Janet Novás i Mercedes Peón
Autoria i direcció musical: Mercedes Peón
Interpretació musical: Mercedes Peón
Disseny d’il·luminació: Cristina Bolívar
Disseny de so: Ezequiel Orol
Ajudant de direcció: Ricardo Santana
JANET NOVÁS. Ballarina, creadora, actriu i docent gallega. Resideix a Barcelona des de l'any 2020 on va ser seleccionada com a artista resident durant dos anys al Graner Fàbrica de Creació amb la seva darrera producció Proto (SN1806). L'any 2007 comença a crear i desenvolupar els seus propis projectes en solitari. La seva obra es construeix des de l'observació, l'experiència i el diàleg amb el seu cos com a eina principal, apostant per un llenguatge propi, modelant el contingut emocional i la senzillesa estètica que caracteritzen els seus treballs. Ha rebut diversos premis entre els quals cal destacar el “Goya a Millor actriu revelació” per la pel·lícula “O Corno” de Jaione Camborda, “el Ojo Crítico de Danza” de Rne (2021), el Premi de la Crítica de Catalunya a millor ballarina per la peça “Mercedes mais eu” (2021) i el Premi InJuve (2011) amb la seva creació “Cara pintada”. Les seves creacions s'han presentat a prestigiosos festivals nacionals i internacionals com Rencontres Chorégraphiques, Festival de Marseille, Festival Nouvelles-Pole Sud, Cement Festival, FIDCU (Montevideo), Festival TNT, Festival de Tardor a Primavera i el Festival Bad entre d'altres. Com a coreògrafa també ha dirigit la part de moviment de La Gala dels Premis Max 2014 i Els Premis Mestre Mateo (Galícia) . Com a intèrpret ha treballat amb diferents companyies i artistes com Voadora, Lisi Estaràs (Les ballets C de la B), Daniel Abreu, Pablo Esbert, Virgínia Rota, Elena Córdoba, Matarile Teatre, Provisional Dansa o Pisando Ovos entre d'altres. Ha col·laborat amb importants artistes d'altres disciplines com Mercedes Peón amb la peça “Mercedes mais eu” i les dissenyadores de moda Zap&Buj amb la peça “Imaginé cinco cuerpos y ninguno era el mío”, una producció de Veranos de la Villa (2019). Janet Novás alterna la seva tasca com a ballarina, creadora i actriu amb la de professora, impartint classes i tallers a diferents centres d'Espanya, Europa, Llatinoamèrica i Àsia.
Més sobre JANET NOVÁS a La CalderaMERCEDES PEÓN està considerada com una de les dones més carismàtiques del circuit de la world music actual. Va nèixer el 1967 i als 13 anys va escoltar cantar dones de la Costa da Morte. El tocar de la pandereta i el cantar de la ribeirana va ser el detonant per començar una intensa recopilació de les cançons, danses, contes i vivències dels habitants dels poblets de Galícia. Va transmetre tot aquest coneixement en centres d’ensenyament, escoles municipals, a la televisió gallega i en Universitats com La Sorbona (París), la de Porto (Portugal) o de Gal·les (Regne Unit), entre d’altres. La varietat de les seves composicions que arranquen des de la polirítmia, sota la mirada dels ritmes més ancestrals, culminen en temes eclèctics i descarnadament vibrants. El seu ampli repertori, l’embruix i l’energia que s’apodera de cada una de les seves actuacions, fan d’aquesta dona una aposta segura per la continuïtat de l’escena etno-contemporània a Europa.
Després de profunditzar en la tradició durant més de 25 anys, l’any 2000 grava el seu primer àlbum Isué. Es va expressar lliure de clixés i es va expandir a nivell internacional sense cap tipus d’esforç mediàtic. Als seus treballs, Ajrú (2004), Sihá (2007) i Sós (2008), les seves composicions l’han portat a una particular atmosfera que fregant l’electroacústic, fent del resultat el seu senyal distintiu dins i fora de les nostres fronteres. El seu últim treball, Deixaas (2018), es fruit d’una intensa etapa de recerca de les possibilitats de l’art sonor portat a l’àmbit de la tradició, en el qual es un referent internacional.
Més sobre Mercedes Peón a La CalderaDurada 70 min.