Ruido Rosa
Esta voz es un cuerpo que vibra dentro de otro cuerpo.
Estos ojos, no sé cómo decirlo, necesitan estar donde están.
Esta lengua resuena deslizándose por la saliva caliente.
Esta boca desposeída habla para adentro.
Bocas, orificios, lenguas y manos, son aliados en el placer queer.
Son muchas: la que ve, la que suena, la que dice.
Una palabra y el rugido que la deforma. Un sonido y la saliva que lo envuelve.
La garra se fija en la rodilla y todo hace como que iiiOOooo y todo hace como que BLUUUuuuuu como que gRRRRRRRRRRR.
La voz se lanza hacia ese otro espacio atrás, en el cerebro viejo, allá en los occipitales.
Y luego todo se vuelve HUUUUUUUMMMM.
RUIDO ROSA sorgeix del desig de desjerarquitzar la relació entre veure-dir-escoltar, per obrir narratives i mitologies a partir de la imaginació oral. Proposa una experiència coreogràfica que es basa en l'escolta com a forma de coneixement, on els sentits no són binaris i les forces circulen entre cavitats, orificis, recipients, tubs, aigües, diluint els límits entre dins i fora, transitant diverses formes de dissociació i ressonància entre llenguatge, veu i gest.
La peça es posiciona sobre l'assumpte de l'escolta profunda, no només de les propietats sensorials de la veu, la respiració i les paraules, sinó també de les sensibilitats lèsbiques i queer, com una inquietud sobre formes d'investigació i creació que qüestionen les metodologies normatives de la creació.
RUIDO ROSA és la continuació d'una sèrie de peces, pràctiques i col·laboracions iniciades en Projecte Tàctil, que investiga les relacions perceptives dominants basades en el visual, per dislocar el seu protagonisme cap a la tactilitat i intimitat, procés co-creat amb Leticia Skrycky entre l'any 2017 i 2019.
En col·laboració amb el Graner, dins el marc de l’Entre Sâlmon, amb el suport d’Iberescena.
50 min.
Creació, dansa, text i coreogradia: Alina Ruiz Folini
Colaboració artística i dramatúrgica: Josefa Pereira
Il·luminació: Victor Colmenero Mir
Assesorament de vestuari: Marine Sigaut
Amb l'acompanyaments de Daniel Pizamiglio, Luciana Chieregati, Carolina Campos, Carolina Mendonça.
Suport a la creació: Fundação Calouste Gulbenkian
Residències: La Caldera - Graner, Barcelona — ENTRE Festival Salmon (amb el suport d’Iberescena), O Rumo do Fumo — Programa de residencias Artistas Emergentes 2020, Residencias Forum Dança — PACAP 4, Festival Materiais Diversos / Grand Studio, Casa da Dança de Almada.
Crèdits foto: Vitorino Coragem
El meu nom és LENIO ALINA FOLINI (they/he) sóc artista, performer i coreògraf. Em dedico a diverses pràctiques que es nodreixen entre si: coreografia, dansa, investigació, escriptura i curadoria. Sóc una persona trans no binària nascuda a Argentina, que circula, fomenta i té cura de xarxes d'arts performatives llatinoamericanes des del 2011. Actualment tinc base entre Lisboa i Amsterdam, en trànsit migrant, connectant mons.
Els meus treballs qüestionen el sistema visual –que va ser apropiat per models perceptius colonials i de captura binària– explorant a través de la tactilitat, l'escolta, la intimitat i la tecnologia de la veu, com a camps relacionals i transindividuals. Convoco experiències corporals, sensorials i ficcionals per fer contacte amb allò invisible, a través d'investigacions, creacions i col·laboracions artístiques.
Vaig fer el màster DAS COREOGRAPHY 2022 / 24 a la Universitat de les Arts d'Amsterdam (Netherlands), amb el suport de la Fundació Gulbenkian (Portugal) i el Màster en "Arts Escèniques i Cultura Visual" al Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia - Madrid 2017/18. El 2020 vaig formar part del PACAP 4 / Programa Avançat de Programa de Creació en Arts Escèniques a Forum Dança - Lisboa. Dirigeixo la plataforma "ARQUEOLOGIES DEL FUTUR" des de l'any 2014 a Buenos Aires (Argentina), codirigida amb Catalina Lescano. Co-creé "PROJECTE TÀCTIL" (2017-2020) amb la dissenyadora de llum i espai Leticia Skrycky (Uruguai-Portugal), en col·laboració amb l'artista Luciana Chieregati (Brasil-Espanya). El 2020 vaig rebre el suport d'O Rumo do Fumo - Artistes Emergents, La Caldera Barcelona i Suport Gulbenkian a la Creació per al meu últim sol SOROLL ROSA (2022).
He presentat el meu treball més recent al Centre for Performance Research i Judson Church (EUA), Festival Internacional de Dansa JUNTA (Brasil), CCK (Argentina), La Casa Encesa, Teatre Pradillo (Madrid), Festival NIDO (Uruguai), Centre NAU (Xile), Festival FIDCU (Uruguai), La Caldera (Barcelona), Tenerife Lav (Canàries), Festival Materiais Diversos i Teatre Teatre Dona Maria (Portugal), entre d'altres. Treballo com a performer a "TRILOGIA ANTROPOFÀGICA" i "SÈRIE CANIBAL" de Tamara Cubas (Uruguai), des del 2016. Sóc ballarí en les últimes creacions dels coreògrafs Marco Ferreira da Silva & Jorge Jacome (Portugal), Gustavo Ciriaa (Brasil) Saraiva (Portugal). Vaig co-crear amb Ana Rita Teodoro (Portugal) el dispositiu oracular "LEITURA DE SERES VEGETAIS", i amb Ritó Natàlio (Portugal) "SPILLOVERS", amb qui també vaig coordinar el "FABULATORI ESPECULATIU PER A JOVES 2022 a 2024", a l'àrea de educació del Museu Calouste Gulbenkian (Lisboa).
Col·laboro artísticament amb Maura Grimaldi (Brasil / Portugal), Ibon Salvador (Espanya), Josefa Pereira (Brasil / Portugal), Amparo González (Holanda / Argentina), entre altres.
Més sobre Lenio Alina Folini a La Caldera
dijous 14 i divendres 15 d'octubre, a les 20h