Isaak Erdoiza, Nazario Díaz
ISAAK ERDOIZA és coreògraf i intèrpret en dansa contemporània. Des de l'any 2012 organitza amb Maia Villot 'La cosa a casa', una trobada amb artistes de diferents disciplines en contextos domèstics a la ciutat de Bilbao.
NAZARIO DÍAZ desenvolupa el seu treball principalment al terreny de les arts performatives, i construeix el seu darrer treball, 'Looking for Pepe', a partir de la figura de l'artista cordovès Pepe Espaliú, atenent qüestions relacionades amb cos, llenguatge i territori. Col·laboren en les seves creacions des del 2016 i en aquest projecte s'han nodrit d'artistes la pràctica dels quals oscil·la entre la producció musical, el soroll i la improvisació sonora.
Fuego verde
Residència a Mas Nyam Nyam, dins del cicle 'Si no vols pols no vinguis a l'era', del 14 al 27 de juny de 2021
'Fuego verde' és el primer treball coreogràfic del projecte 'Conversation pieces', una investigació iniciada el 2020 per Isaak Erdoiza i Nazario Díaz al voltant de la noció de so i escolta proposada per David Toop al seu assaig 'Resonancia sinistra', i explora la idea d'estranyament en la relació sonora i visual de l'espectador, mitjançant la construcció de petites arquitectures que permeten alterar l'espai i la percepció sobre les coses que hi passen. El 2020 'Conversation pieces' rep el suport del govern basc en la modalitat de creació coreogràfica.
Amb el desig de lubricar la potència d'un imaginari col·lectiu, la invitació del col·lectiu NyamNyam per al programa 'Si no vols pols no vinguis a l'era' suposa una oportunitat per compartir un dispositiu conformat per una sèrie de 'bodegons sonors', amb clares reminiscències al sorollisme i l'experimentació sonora, que s'estrenarà al Festival de Teatre i Dansa Contemporània de Bilbao BAD 2021.
'Fuego verde' és una peça de dansa i alhora un concert performatiu que opera entre allò visible i allò invisible, l'endins i el fora, la concreció i l'abstracció, i planteja un viatge sensible per la fisicitat del so i la seva relació amb la visualitat, reunint elements que desplacen la relació entre allò que escoltem i la imatge que se'ns mostra per aproximar-nos al caràcter fantàstic o fantasmagòric del so. 'Foc verd' pren el nom d'un dels textos de la biòloga Lynn Margulis, que fa referència als primers éssers marins fotosintètics que transmuten la llum solar en si mateixos.
'Fuego verde' compta amb el suport del Departament de Cultura i Política Lingüística del Govern Basc, Festival BAD, Més Nyam Nyam | si no vols pols no vinguis a l´era, La Caldera Barcelona, Bobo Espazioa i La Fundición Aretoa.
Residència en col·laboració amb Nyam Nyam
Aporía
Aporia. Un intent coreogràfic d'Isaak Erdoíza i Nazario Díaz.
Aporia fa referència als raonaments en els quals sorgeixen contradiccions o paradoxes irresolubles. Les apories es presenten com dificultats lògiques gairebé sempre d'índole especulativa. En relació a això, i al fet de treballar sobre qüestions íntimes per col·locar-les en situació de representació, dins de l'àmbit del que performatiu, ens vam realitzar una sèrie de preguntes que ens activen, entre les quals la principal podria ser com coreografiar una relació que neix.
El terme polítiques de la intimitat ens serveix com un gran calaix que engloba un seguit de vivències col·locades en el pla de l'íntim i que, en un moment donat, extraiem, descontextualitzem i vam començar a considerar material de treball amb la intenció de reelaborar posteriorment sota una mirada coreogràfica. Així, aquestes experiències, circumstàncies i tensions de vida nascudes en terreny privat, provinents d'experiències quotidianes "sense importància" i allunyades de tota potència poètica o impacte polític, volen transcendir el pla individual per esclatar dins d'un univers col·lectiu.
El propòsit d'aquesta trobada a La Caldera és, d'una banda, trobar els fonaments conceptuals, estètics i ideològics que conformen el projecte global i, de l'altra, articular i assentar les bases d'un procés de treball en el qual col·lisionen elements culturals i identitaris que provenen, en primera instància, de la procedència geogràfica dels seus creadors. Encara que la nostra previsió és crear una peça per a l'escena, és cert que estem oberts a altres formes, espectaculars o no, i si no preconcebre sota quin aspecte aquestes idees es materialitzaran.