Isabel Do Diego
ISABEL DO DIEGO –alter ego de l'artista andalús Juan Diego Calzada– desenvolupa, en el seu treball musical i escènic, un folklore auster, brutalista i sacralitzat. El quejío electrònic d'ISABEL DO DIEGO obre un cos a la fugida que traça una nova perspectiva sobre el folklore andalús. La seva música és una pròtesi folklòrica que transcendeix els espais que la carn no pot habitar. Un ésser híbrid. Un cos que, a escena, camina entre allò humà, allò animal i allò espiritual.
Entre la familiaritat rural i l'estranyament futurista, ISABEL DO DIEGO habita un univers escènic de crits i xiuxiueigs, de melodies tradicionals juntament amb sonoritats esquerdades, d'ecos rurals i industrials, de missatges heretges i oracions, de fantasies sexuals i emocions castes. I molts beats, samplers i sintetitzadors. El cant i el ball són monstruosos i d'electrònica sacralitzada. Un parany escènic que, com a al·legoria, no és racional ni classificable, sinó que mostra el misteri que guardem sota la pell en forma de cerimònia musical.
Al març de 2020 va publicar DEPUEBLO, el seu primer àlbum. Aquest va ser inclòs a l'exposició “Romper el Aire” de Pedro G Romero per a la galeria Alarcón Criado de Sevilla i elegit entre els deu millors àlbums de música d'arrel per a la revista Mondo Sonoro. Va visitar diversos festivals com el Monkey Week (Sevilla), Flamenco viene del Sur (Sevilla) o Sâlmon (Barcelona). També ISABEL DO DIEGO ha estat artista resident a SONORIDAD.ES 2020-2021 comissariada per Daniel Valtueña per al centre KJCC de New York.
Al març de 2022 va publicar BESTIA SAGRADA, segon àlbum i el qual és tancat en col·laboració amb Maria Arnal en el seu tema final “Cataliza”. El directe d'aquest segon treball es va fer com a artista resident de La Caldera (Barcelona) i es va estrenar el Centre Conde Duque (Madrid). També ha visitat el Festival L'Orgullosa (Barcelona), Còrdoba Ciudad de las Ideas, el Festival MIL Lisboa o el MaF de Málaga.
L'abril del 2023 va publicar ROZADURA, un ep de sis temes elaborat durant una residència de creació i concerts realitzada en el marc del Festival Flora de Córdoba 2022. Va ser presentat en viu en tres patis emblemàtics del Casc Històric de Córdoba (Patio del Palacio de Orive, Patio de les Campanas i Patio de Sant Basilio).
BESTIA SAGRADA
BESTIA SAGRADA és un àlbum, un concert escènic i una pel·lícula. A nivell escènic la peça es mou entre el Tablao flamenc, el Retaule medieval, Almimbar, Minbar àrab i el Bunraku japonès. Un hàbitat per al cant monstruós d'electrònica sacralitzada ; permeabilizar el 'quejío' flamenc amb la fisicalitat vocal de les diferents litúrgies; com el cant sacre de l'edat mitjana europeu, l'anomenada a l'oració a Mesopotàmia o l'oratòria del Bunraku japonès. Igualment suposa un entorn per a la dansa bastarda de moviments sobrenaturals com succeeix en alguns ritus religiosos i folklòrics. Dedicant especial atenció al canti i ball folklòric del Vito.
Projecte en col·laboració amb Nazarío Díaz i Antonio L. Pedrada.