Iniciativa sexual femenina

Profile picture for user Iniciativa Sexual Femenina

INICIATIVA SEXUAL FEMENINA és un col·lectiu que neix el 2017 al centre social autogestionat Can Vies, a Barcelona, ​​amb el desig comú d'aproximar-se a la dansa contemporània des d'una perspectiva feminista, llibertària i antiacademicista. Està integrat per Elise Moreau (França, 1992), Elisa Keisanen (Finlàndia, 1988) i Cristina Morales (Espanya, 1985).

2021
Residències en xarxa

Perpetua Felicidá

Amb Perpetua Felicidá ens vam proposar una investigació sobre el martiri i la seva estetització amb l'objectiu d'aplicar els seus resultats a una peça de dansa que reflexioni i creï paral·lelismes entre el fet dancístic i el fenomen martirològic. Posem el focus, com a creadores escèniques, en la lògica de la representació. D'una banda, la religiosa; d'un altre, la dansística; i com que una i altra són poroses, es retroalimenten i moltes vegades s'identifiquen.

Aquesta línia de treball va néixer en entrar en contacte amb el Museu dels Sants d'Olot (Girona), a través de la programació del Festival de Dansa Sismògraf del 2019.

Vam tenir tres períodes de residència en tres espais diferents a Roma.

El primer va ser del 4 al 12 de març del 2021 a la Reial Acadèmia d'Espanya a Roma. Allí ens dediquem sobretot a treballar la dramatúrgia de la peça: va ser llavors quan vam veure de manera clara que l'estructura interna havia de respondre al tríptic, forma clàssica de l'art cristià medieval que servia per explicar visualment episodis de la Bíblia o de les vides dels sants i santes.

El segon període de residència va ser entre el 24 i 29 de maig de 2021 al Teatre-Biblioteca Quarticciolo. Aquí desenvolupem la nostra residència tècnica amb el nostre dissenyador de llums, Marc Augustine-Viguier, i el seu ajudant i tècnic Andrea Forlenza. En aquest teatre vam poder fer una obertura al públic de les primeres escenes de la peça amb llum i so, més una xerrada amb els i les espectadores després.

El tercer i darrer període de residència va ser al Teatre Índia del 31 de maig al 4 de juny de 2021. Aquí ens dediquem sobretot a assajar, repetir i aprofundir en les decisions estilístiques i discursives ja preses en els dos períodes anteriors. També vam fer una obertura al públic de la peça completa però sense tècnica, acompanyada d'una xerrada amb el públic després. Les xerrades van ser particularment valuoses per a nosaltres.

Residència en col·laboració amb La Caldera i amb el suport de l'Institut Ramon Llull.

2020
Residència de creació

La màrtir Felicitas

Seguint amb la indagació sobre la noció de "cos violent" que ja iniciàrem en la nostra peça Catalina a través de la dansa social que és el pogo, en el present projecte dirigim la nostra atenció al martiri, la seva estetització i la seva sexualització.

La màrtir Felicitas parteix de la nostra presa de contacte amb el Museu dels Sants d'Olot (Girona), on vam poder observar les estàtues-models i el seu sòrdid destí sense glorificació, ni estilització. Partint del que nosaltres anomenem "la metodologia del límit" (que consisteix en identificar les nostres limitacions físiques i morals i en decidir si volem o no sobrepassar-les), ens proposem la construcció d'un cos no per sofrent menys polititzat, no per embellit menys desitjós de envilir.

Treballarem elements de la cultura popular (música, ball social, roba, maneres de parlar, etc.) que consagren el patiment com a lloc de goig o bellesa. La seva deconstrucció en codis de moviment serà el nostre punt de partida.

2018
Residència de creació
Residència tècnica

1_Tukahtua (Catalina)

Iniciativa Sexual Femenina 1_Tukahtua, les artistes Elise Moreau, Cristina Morales i Elisa Keisanen problematitzen les maneres en què donen i reben plaer en tant que dones sistemàticament assetjades pel civisme heterosexual i monògam. Valent-se de les eines pròpies de la dansa contemporània i de l'escriptura fanzinera, així com de la novel·la de Morales Ni amo ni dios ni marido ni partido ni de fútbol (encara inèdita), la consigna de la peça és la recerca del plaer i el aclariment de les repercussions que comporta.

A La Caldera ens trobem en un moment de creació i descobriment intensius: busquem maneres de donar-nos plaer entre nosaltres i individualment a través de la dansa, preguntant-nos l'impacte que aquestes sensacions poden tenir en nosaltres i en els espectadors.