Ça va exploser
El título Ça va exploser (Esto va a explotar) se refiere a una de las imágenes del libro Ma vie va changer (Mi vida va a cambiar), de Patrícia Almeida y David-Alexandre Guéniot, que sirve como territorio afectivo para la construcción de esta obra. La publicación contrapone tres años de imágenes (2011-13) que documentan la vida cotidiana de una familia, junto con imágenes de la vida cotidiana colectiva tomada de periódicos nacionales. En ambos, la palabra “crisis” es el denominador común. Las palabras y los gestos se acomodan en el protocolo fictício de las relaciones y ocupan el espacio de la intimidad construida. Cosas y eventos ocurren en las brechas de esta construcción. Las cosas chocan, se superponen, se atropellan. Aquí y allá se sincronizan. Pero parece que solo lo hacen para confirmar la imposibilidad de continuidad. Esta es la historia de una crisis. La crisis de un encuentro. Con los demás, con uno mismo, con el mundo.
Creación e intérpretes Carolina Campos y João Fiadeiro
Dramaturgia Leonardo Mouramateus
Diseño de luces y dirección técnica Leticia Skrycky
Composición sonora Arnold Haberl
Acompañamiento Daniel Pizamiglio
Producción ejecutiva Marta Moreira
Coproducción Teatro do Bairro Alto, Teatro Viriato, Festival DDD
Con el apoyo de Fundação GDA
Agradecimientos Estúdios Vítor Cordon, Atelier Real, La Caldera, Carine Panigaz, Amelie Panigaz Borges, Filipe Mello
JOÃO FIADEIRO (1965) pertany a la generació de coreògrafs que emergeixen al final de la dècada dels anys vuitanta i que deu el seu origen a la Nova Dança Portuguesa. Es forma majoritàriament entre forma Lisboa, Nova York i Berlin, i ha sigut ballarí de la Companhia de Dança de Lisboa (86-88) i del Ballet Gulbenkian (89-90). El 1990 crea la Companyia RE.AL, responsable de la creació i difusió de les seves peces, presentades amb regularitat per tota Europa, Estats Units, Canadà, Austràlia i Amèrica del Sud. Acompanya amb freqüència, en qualitat de tutor, artistes emergents i acull, dins de l'àmbit de la programació del Atelier Real, artistes i esdeveniments transdisciplinaris. El mètode de la Composició en Temps Real, dissenyat originalment per donar suport a l'escriptura coreogràfica i dramatúrgica dels seus treballs, s'ha consolidat com a eina i plataforma teòrica i pràctica per a pensar la decisió, la representació i la col·laboració. Aquesta investigació es desenvolupa en el context de l'art i en col·laboració amb altres disciplines – l'economia, l'antropologia, o les ciències dels sistemes complexos – i l'ha portat a orientar laboratoris en programes de Màster i Doctorat en universitats portugueses i estrangeres. Actualment participa en el doctorat d'Art Contemporani del Colégio das Artes de Coimbra.
CAROLINA CAMPOS és brasilera i viu a Lisboa. Llicenciada en Comunicació i postgraduada en Fotografia. En 2019-2010 cursarà el Programa d'Estudis Independents del MACBA a Barcelona. Va començar a treballar en dansa el 1998. Des del 2007 fins al 2011 va ser ballarina de Lia Rodrigues Cia de Danças en Rio de Janeiro. Les seves dues últimes peces són PLAYA (2017) en co-autoria amb el Coletivo Qualquer (ES/BR), i NOME (2016) en co-autoria amb Márcia Lança (PT). El 2020 estrenarà la peça 'Ça Va Exploser' en col·laboració amb el coreógraf João Fiadeiro (PT). A més de les seves creacions, treballa també com assistent de Vera Mantero (PT), com intèrpret de Sónia Baptista (PT) i amb l'acompanyament dramatúrgic i mirada externa d'artistes com Calixto Neto (BR/FR), Ivan Haidar (AR), Adaline Anobile (CH/BE) i Julián Pacómio (ES) i Angela Milano (Pais Vasc). És artista associada del Atelier Real (Lisboa) i des del 2012 treballa amb João Fiadeiro en la formació i investigació a partir de la Composició en Temps Real i en la creació coreogràfica, havent realitzat workshops a diferents països com França, Portugal, Brasil, Argentina, Itàlia, i Espanya. És co-creadora i performer de les peces del coreògraf 'De Perto uma Pedra', 'From afar it was an Island' i 'O Que Fazer Daqui Para Trás'.
More about João Fiadeiro, Carolina Campos at La Caldera