3 des 2018

Cossos ressonants: sentits de la ciutat i alteritat amb Doerte Weig - Extemporaneous Cities II (Sessió 2)

Cuerpos resonantes: sentidos de la ciudad y la alteridad con Doerte Weig - Extemporaneous Cities II (Sesión 2)

La Caldera acull el taller Cossos Ressonants: Sentits de la ciutat i l'alteritat a càrrec de Doerte Weig, la segona sessió del programa formatiu Extemporaneous Cities II organitzat per Mixité dins del marc d'Inter-Accions.

Com sents la ressonància del teu cos amb el medi ambient? Et sents connectat fàcilment, o hi ha una sensació de pertorbació en les relacions? Aquest taller presenta la fàscia, el nostre teixit connectiu corporal, l’òrgan sensorial més gran i la clau de les nostres capacitats de moviment, com una forma de sintonitzar amb les materialitats ressonants contemporànies de persones i llocs. En reunir els avenços biomèdics i els enfocaments teòrics del Nou Materialisme, Urbanisme i Antropologia, es presenta com pensar a través de les materialitats de la fàscia és una forma de sentir i explorar l’alteritat; Ressonant dins dels nostres propis cossos i dins dels espais urbans. Després d’uns simples exercicis pràctics de detecció a La Caldera, sortirem de l’edifici per explorar com els moviments fascials rastregen i donen forma a les nostres mobilitats i trobades diàries, en espais públics co-creats per altres interculturals i no humans.

Extemporaneous (extemporani), del llatí ex tempore (“fora del temps”), es refereix a la construcció del discurs públic, que per les condicions amb les quals és lliurat, s’hi suma la improvisació. La teoria és posada en pràctica sovint en contextos que requereixen certa adaptabilitat per poder respondre amb èxit a les seves necessitats. D’aquesta manera, les ciutats contemporànis com espai natural de les mirades revolucionàries, forcen una aproximació reflexionada però a la vegada improvisada que faciliti la construcció d’una ciutat altra.

En aquest context, aquest curs constitueix una proposta formativa que articula la teoria, el pensament crític i la pràctica en un programa basat en les pràctiques col·laboratives i transdisciplinàries. En aquesta segona edició del curs, centrarem les intervencions al voltant del cos: el cos com espai d’aprenentatge i descoberta, el cos com a mesura de l’espai i el temps, el cos resilient i el cos com a resistència. Està dirigit a persones de diferents camps de treball i d’estudi (arts visuals, dansa, arquitectura, urbanisme, antropologia, educació, etc.) interessades en les possibilitats que les arts contemporànies i el cos ofereixen a l’hora de proporcionar noves mirades, eines i aproximacions per la recerca sobre la ciutat. El programa es desenvolupa al llarg de 3 sessions pràctiques precedides per una introducció teòrica, en diferents espais de Barcelona: a l’Escocesa, La Caldera i La Virreina, Centre de la Imatge.

Inter-Accions és un marc de treball a partir del qual s’exploren nous models d’aprenentatge ‘professional’ en espais autogestionats que, aprofitant les fissures del sistema, dissolen els límits dels espais institucionals de referència. Inter-Accions va començar al 2012 com un projecte interuniversitari autogestionat, iniciat encara com a estudiants i dirigit als estudiants d’art i arquitectura.

Dia: 3 de desembre

Horari: 17h a 20h

Preu: Gratuït amb inscripció prèvia.

Inscripcions: hola@inter-accions.org

Tota la programació aquí