21 maig 2023

Descomunal festa de dia 2023

Tenim planasso de diumenge, una festa per gaudir amb qui vulguis i com vulguis. Amigues, famílies, desconegudes, conegudes, anem a trobar-nos i compartir un dia (des)comunal de balls, cançons, riures, bons menjars i coses belles.

11h - Taller familiar 'Los microclimas vibratorios' amb Bea Fernández i Sara Manubens

T'imagines un lloc on poder escoltar les fulles créixer a la primavera i el brunzit dels insectes tropicals? Un lloc per tombar-se a la fresca i contemplar la Via Làctia i més enllà? La Caldera es convertirà en un espai ric i canviant on se'ns aniran apareixent petits paisatges i microclimes inesperats a través del despertar sensorial i de la imaginació. Ballarem i compartirem els nostres moviments i la seva emoció en un espai que també es mou. Prepararem els cossos i la veu amb una DJ molt moderna que ens acompanyarà amb les seves vibracions ondulants i construirem juntes un nou espai per celebrar tot el que ens uneix, on cridarem: «Tenim un cos i estem disposades a fer-lo servir!».

Portar roba còmoda
A partir de 3 anys

12.30h - Concert amb Sef i Nathaniel Mann

Un concert íntim i acústic, segurament descalços. Ha passat una dècada des de la darrera gira dels bards barbuts, una dècada d'experiments i projectes que els han omplert d'anècdotes, cançons i eines. Ara pares de nadons, més experimentats a entretenir i sorprendre, compartiran una selecció de cançons d'Espanya i d'Anglaterra, tradicionals i contemporànies, en diferents llengües i per a totes les edats, sense que hi falti la participació de les veus i els cossos presents.

13.30h - DJ João Lima + vermut

Des de la musicalitat brasilera, passant per la cúmbia, els ritmes africans i la música pop contemporània... El resultat d'aquestes combinacions serà un ambient festiu on ballarem l'energia funk i 'el meneo' tropical.

- DINAR amb Las Fernández -

16h - Projecció botànica amb Arquea colectivo

Un relat audiovisual únic i irrepetible, construït a partir de l'exploració de paisatges microscòpics vius, subjectes a les transformacions i esdevenirs dels organismes que els habiten, així com a la descomposició de la matèria orgànica. Un sintetitzador modular, instrument principal pel qual es filtren i muten els enregistraments de camp, acompanya les escenes per elaborar paisatges hipnòtics, drone, textures orgàniques i potents subs.

En col·laboració amb el Festival l’Alternativa.

 

BEA FERNÁNDEZ, de Ponferrada, visc i treballo a Barcelona. Des de molt nena vaig sentir un gran desig de ballar. Em vaig llicenciar en Dansa i Coreografia a l'Institut del Teatre, poc després estava ballant professionalment amb Danat Danza fent voltes pel món, de teatre en teatre; experiència de la qual vaig aprendre molt i de la qual em vaig esgotar un altre tant. Vaig viure i estudiar una llarga temporada a Nova York, el que ha significat un abans i un després en tot, vida i professió. A partir d'aquest moment vaig començar a col·laborar amb altres artistes i fer el meu propi treball, en especial amb Carmelo Salazar que s'ha convertit en una constant en el meu camí, desenvolupant processos d'investigació i creació de peces que incideixen profundament en com es mou el cos. Co-fundadora de Las Santas juntament amb Mónica Muntaner i Silvia Sant amb les que vam arrancar La Poderosa _ espai per a la dansa i els seus contaminants: Aquest projecte que després de 16 anys segueix viu, agitant el nostre entorn més  immediat. Després d'haver-me submergitdurant anys en la memòria de l'intèrpret i el cos del ballarí com arxiu viu de les obres dels altres amb peces Los que se ven entre si, Tres personas todos los cuerpos i Restos de mis series, he estat desenvolupant Muy Experimental a través de laboratoris i trobades entre estudiants i professionals, posant en joc eines que activen la percepció, l'atenció i la decisió en l'escena i en temps real. D'aquests anys d'investigació neix Este lugar entre amb la col·laboració d'Oihana Altube i Clara Tena. Actualment estic fent una pràctica de transmissió de coneixement i partitura d'un dels meus primers solos (Escorzo) amb Marina Colomina, que pretén reunir dues mirades artístiques i coreogràfiques intergeneracionals i reavivar experiències des de l'acció. En aquests moments el meu focus està en Estela, un bebè de 3 anys que ha canviat la meva vida i des d'aquí practico el multifocus i l'atenció dispersa, una cosa que m'interessa molt.
 

Més sobre Bea Fernández a La Caldera

JOÃO LIMA (Brasil, 1980). Radicat a Barcelona, ​​actúa com a performer, coreògraf i educador. Va estudiar en el Curs de Formació d'Actors de la Fundació Joaquim Nabuco (1998/2000) i en el grau d'Arts Escèniques de la UFPE. Va participar en el Curs de Creació i Investigació Coreogràfica del Fórum Dança, a Lisboa (2006) i en la Formació ESSAIS en el CNDC d´Angers, França (2006/7). El 2002 va rebre el Premi al Millor Actor de l'Associació de Productors d'Arts Escèniques de Pernambuco.

Ha presentat en festivals i teatres al Brasil, Europa i Amèrica Llatina, obres de Shakespeare, Chekhov, Albee, Nelson Rodrigues i Brad Fraser, així com col·laboracions amb diversos artistes escènics: Marcela Levi, Vitor Roriz & Sofia Dias, Yara Novaes, Peter Michael Dietz, entre d'altres. Des del 2013 João també canta, compon i toca percussió a la banda Columna (Barcelona), havent publicat l'àlbum És un safari, el meu amor pel segell Hidden Tracks, al 2018.

Va fundar i va dirigir Articulações - Fòrum d'Arts Escèniques (Recife, 2009 i 2014) i va ensenyar en diverses organitzacions: Croada d'Acció Social, Penitenciària Bom Pastor (Recife), tragantDansa, Area Dansa, Mercat de les Flors i Institut Català de Teatre (Barcelona), etc. Entre 2019 i 2020 va participar de el projecte artístic-pedagògic EN RESIDÈNCIA. Graduat en filosofia per la Universitat de Barcelona, ​​va col·laborar amb les revistes Negratinta (ES), Yuca (ING), Continent (BR) i Interdanza (MEX).

Entre les seves creacions estan Azul como uma laranja (2009), O Outro do Outro (2010), Ilusionistas (Premi Klauss Vianna 2012), Morder la Lengua (Premi Klauss Vianna 2014) i, més recentment Vibrar el Tiempo (2018), peça realitzada en el marc de el projecte Tot Dansa / Tots Dansen. El 2020, Tot Dansa / Tots Dansen va ser reconegut per l'Associació de Professionals de Dansa de Catalunya com a Millor Projecte Pedagògic.

Més sobre João Lima a La Caldera

NATHANIEL MANN (Regne Unit) és un premiat músic de folk experimental. El seu treball és difícil de definir, però inclou una orquestra voladora composta per coloms, rossinyols de rucs, i destrals de bronze afinades. Les seves bandes Dead Rat Orchestra i Hack Poets Guild han tocat per tot Europa i estan reconeguts com a components innovadors de l'escena folk anglesa.

SEF (Espanya) és l'àlies musical de Christian Fernández Mirón, agitador cultural que experimenta des de les cruïlles entre so, disseny, art i educació. Ha estat vocalista experimental a l'orquestra d'improvisació lliure FOCO i l'òpera contemporània Tots caníbals, format part de grups com ELM o Nerval i sobretot cantat com Sef en boscos, vaixells, salons i teatres.

Més sobre Sef, Nathaniel Mann a La Caldera

ARQUEA COLECTIVO es un proyecto que se establece en las intersecciones entre la creación sonora, el arte visual y la biología, adentrándose en formatos propios de la performance audiovisual y del cinema expandido. Lo forman Marzia Matarese en lo visual y Patricia Usero en lo sonoro en colaboración/complicidad con hongos, bacterias y otros microorganismos que participan en el proceso de creación.

 

Més sobre Arquea Colectivo a La Caldera

Diumenge 21 de maig, a partir de les 11h

Entrada per persona 5€ (inclou el dinar)